Hoeveel kost kunstgras en wat zijn de voordelen?

Terwijl iedereen met kale plekken en bruine sprieten af te rekenen krijgt, geniet jij verder van je eeuwig frisgroen gazon. Welke andere voordelen de keuze oplevert en welk prijskaartje eraan vasthangt, vroeg HLN aan Namgrass.

Na enkele hete, droge zomers is kunstgras in onze tuinen aan een serieuze opmars bezig. Bij Namgrass, een dochterbedrijf van de Belgische kunstgrasproducent Sports & Leisure Group, zien ze de vraag vanuit de residentiële hoek al enkele jaren stijgen. 'Tussen maart en juni beleven we latijd onze topmaanden', vertelt Sharon. 'Maar de coronacrisis doet daar nu nog een schepje bovenop. Mensen brengen vandaag veel tijd in de tuin door en willen dat die er piekfijn bij ligt. Kunstgras kan die garantie geven, ook wanneer de zomer straks te warm en te droog is. Maar er zijn nog andere redenen voor de toename. Sommige klanten zoeken creatieve invullingen voor hun tuin en leggen bijvoorbeeld een basketveld, zwembad of golfgreen aan. Ook voor zo'n toepassingen is kunstgras ideaal.'

Ook niet onbelangrijk natuurlijk is de prijs. Die gaat van 10 tot 40 euro per vierkante meter (+21% BTW). 'Algemeen kun je stellen dat hoe voller de vezel of hoe langer het gras is, hoe meer je zal betalen', zegt Sharon. Met de kosten voor de voorbereidende werken en de effectieve plaatsing erbij kom je op ongeveer het dubbele uit, rond de 50 à 80 (en in sommige gevallen 100) euro per vierkante meter. Daar komt nog 21% BTW bij (6% wanneer het gaat om een terras aanpalend aan de woning, ouder dan 10 jaar).

Als je het met natuurgras vergelijkt, wat met de aanleg erbij ongeveer 12 euro per vierkante meter kost (+21% BTW), is dat natuurlijk een stevig prijskaartje. Maar daartegenover staat dat je kunstgras niet meer moet maaien, bewateren, wieden of bemesten. Je bent voor minstens 15 jaar op gemak. Kunstgras vraagt weinig onderhoud. Af en toe opborstelen volstaat om het gras zijn veerkracht terug te geven.

Bovendien gebeurt de plaatsing vrij snel. Kunstgras kan in principe op eender welke ondergrond geplaatst worden, belangrijk is dat de ondergrond vlak, drainerend en stabiel is.