Welke lengte is het beste voor m'n kunstgras?

Wanneer je overweegt om kunstgras bij je thuis te installeren, wil je natuurlijk het product krijgen dat het beste aan jouw behoeften voldoet. Als het op kunstgras aankomt, heb je een aantal selectiecriteria zoals kleur, lengte en prijs. In dit artikel gaan we dieper in op de lengte. Heb je hier al bij stilgestaan? Wist je dat de toepassing de lengte van je grassprieten bepaalt?

Hoe lang moet mijn kunstgras zijn? Het maakt niet uit waarvoor je het gebruikt, of het nu een grasmat voor huisdieren of een puttinggreen in de achtertuin is, de lengte speelt wel degelijk een rol. Het is een belangrijk selectiecriterium die we bij Namgrass heel serieus nemen. 

Aanbevolen lengte kunstgras

Dus hoe lang moet het zijn? Het hangt er vanaf. Verschillende lengtes dienen om verschillende doelen en bijhorende toepassingen te bekleden, er bestaat wel degelijk zoiets als een grasmat te kort of te lang maken. Daarom is het plannen van een adviesgesprek voor de aanleg van jouw kunstgras zo belangrijk. 

Hoe lang is te lang? Gras dat te lang is voor zijn doel, kan na verloop van tijd de neiging hebben om door te buigen of er mat uit te zien. Wanneer mensen op zoek zijn naar landschapsgras en besluiten om het zelf te installeren is de kans groot dat ze eindigen met te lang gras (+45mm)

Hoe kort is te kort? Kort gras (-25mm) ziet er al snel versleten uit. Een van de belangrijkste voordelen van de nieuwste soorten kunstgras is dat ze er zo echt uitzien. Maar als je het te kort kiest, zullen de achterkant van de mat en bijvoorbeeld de draden zichtbaar zijn, waardoor het er al snel rommelig en minder kwalitatief uitziet. Bovendien kan je met kortere types kunstgras de naden minder mooi wegwerken. Hou hier dus zeker rekening mee bij je keuze.

Om één van deze problemen te vermijden, of als je niet zeker weet welke lengte jouw gazon nodig heeft voor jouw specifieken vereisten, raden we een gesprek met één van onze Namgrass experten aan, zij helpen jouw graag verder!

Landschapsgras

Voor een gazon in bijvoorbeeld de voortuin, wil je dat de grasmat vol genoeg is om er weelderig en levendig uit te zien, een type kunstgras +40mm is hier uiterst geschikt. De achtertuin wordt dan weer meer gebruikt door spelende kinderen of gasten. Hier kies je best een niet té hoog type kunstgras, want hogere types hebben de neiging sneller door te buigen. Hierbij kiezen we vaak rond de 30 à 35mm - afhankelijk van het gebruik.

Dakterras

Op een dakterras raden we je een type aan op basis van het gebruik. Is dit als siergazon of eerder als groenbedekking? Deze vraag zal alles bepalen. Bij een siergazon mag je gerust een langer type kunstgras leggen. Bij groenbedekking zal mogelijks ook het budget een rol spelen en dan is één van onze kortere types zeker geschikt.

Golfgreen

Een putting green in de achtertuin is één van onze favoriete installaties, maar als het gaat om de lengte van de grasmat moet je hier met extra factoren rekening houden. Een puttinggreen wordt vaak aangeraden met kunstgras vanaf 10mm. Hierbij rekening houdend met de sterkte, de weerstand, het gewenst balgedrag,... 

Speelterrein

Hier kan je echt lang gaan, soms wel tot 30mm (mits je de grasmat inzandt en een specifiek sportgras gebruikt), zo val je zachter (voorzie eventueel ook een shockpad). Het hangt uiteraard samen met de activiteiten die je hierop wil doen, maar 15mm is echt wel het aanbevolen minimum. 

 

Bekijk hier onze top 3 meestverkochte kunstgrassen van afgelopen jaar.

Weet je niet zeker wat kiezen op basis van deze tips? Maak je geen zorgen! Onze adviseurs hebben veel ervaring en helpen je graag verder.