Hoe kunstgras onderhouden?

Als gespecialiseerde producent van kunstgras, kunnen we je vertellen dat het onderhoud van kunstgras lang niet zo ingewikkeld en tijdrovend is als bij een natuurlijk gazon.

Er zijn echter enkele dingen die je moet doen om ervoor te zorgen dat jouw gazon er zo lang mogelijk op zijn best uitziet. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over kunstgras reinigen.

Gereedschap

Wat heb je nodig bij het schoonmaken van kunstgras? Een bladblazer, een flexibele (bij voorkeur niet metalen) hark of stijve bezem, een tuinslang en warm water eventueel aangelegd met antimos of onkruid.

Bij het kuisen van kunstgras zijn er een paar eenvoudige methoden: of het nu gaat om een snelle borstel om droog vuil te verwijderen of een snelle 'douche' met de slang, reinig gewoon de stukken die het nodig hebben. Een regelmatige controle van jouw kunstgras zorgt er voor dat eventuele opeenhoping van bladeren, twijgen, stof of vuil niet beginnen af te breken of mos aanmoedigen. Een borstel met een stevige bezem (of zelfs stofzuiger!) zorgt ervoor dat het gras er parmantig uitziet en verwijdert ook vuil. Als er iets hardnekkigs is of als je het gevoel hebt dat je gazon moet worden afgespoeld, werkt een tuinslang zeer goed.

Huisdieren

Typische huisdiervriendelijke kunstgrassen zoals de onze zijn perfect voor dierenliefhebbers, maar als je huisdieren hebt en ze je kunstgras graag als toilet gebruiken, moet je mogelijks wat extra schoonmaken. Namgrass is geweldig voor huisdieren omdat het niet verkleurt, maar je wil natuurlijk niet dat er zich poep ophoopt. Spuit het gebied goed af en gebruik bij aanhoudende geur, afwasmiddel en warm water of een product speciaal voor het reinigen van kunstgras.

Andere zaken 

Terwijl je geniet van jouw tuin, zul je zeker dingen morsen. Of het nu plakkerige etenswaren zijn of een ongelukje terwijl de kinderen spelen, kunstgras kuisen is vaak een eenvoudige taak. Een vochtige spons en een beetje water is meestal voldoende om zaken te verwijderen. Als het opgedroogd is, zal een half mengsel van azijn en water meestal wel voor de oplossing zorgen.

Wat niet te doen

Kun je kunstgras schoonmaken met afwasmiddel? Moet ik mijn kunstgazon eerst laten drogen? Er zijn tal van vragen die je hebt over het onderhoud van kunstgras, daarom hebben we een handige lijst samengesteld met enkele belangrijke tips en wat je moet vermijden bij het reinigen van kunstgras én waarom.

Gebruik geen scherpe voorwerpen die het kunstgras kunnen snijden of scheuren. Als je iets van je gras probeert te halen dat vastzit of opgedroogd is, gebruik dan bijvoorbeeld een plamuurmes of eender wat bot.

Gebruik geen agressieve chemicaliën op je gras om plakkerige dingen te verwijderen. Gebruik in plaats daarvan afwasmiddel, half water, half azijn of een speciale kunstgrasreiniger. Dit geldt ook voor onkruidbestrijders! Als je toch in de verleiding komt om iets sterkers te gebruiken, probeer dan een test op een hoek van het gras of ergens waar het niet zichtbaar is. 

 

Hopelijk hebben deze tips geholpen om de meest gestelde vragen over het reinigen van kunstgras te beantwoorden. Dit alles zorgt ervoor dat jouw gazon er het hele jaar door mooi blijft uitzien, met veel minder onderhoud dan een natuurlijk gazon. 

Als dit jouw geïnspireerd heeft om kunstgras in je eigen tuin te overwegen, blader dan eens door ons assortiment en vraag gratis stalen aan.