Hoe een huisdiervriendelijke tuin creëren?

Brengt jouw huisdier graag tijd door in de tuin?

Voor een huisdier is de tuin een oase van geuren en kleuren die gewoon niet in huis voorkomen. Maar of jouw tuin veilig en stimulerend is, dat is een andere vraag! Als het niet geschikt is, krijgen ze niet de oefening of stimulans die ze nodig hebben. Jouw hond of kat zal dan actief jouw gras, planten en meubels vernietigen uit verveling. Dus hoe kan je een tuin creëren die huisdiervriendelijk is? We hebben enkele tips samengesteld om je te helpen.

Het ontwerp

De manier waarop je je tuin ontwerpt, hangt af van de grootte van de ruimte waarin je kan werken.

Grote honden hebben bijvoorbeeld veel ruimte nodig om vrij rond te kunnen rennen, maar als jouw tuin te klein is, dan zijn er andere manieren om het voor honden stimulerend en interessant te maken, zelfs zonder de ruimte om rond te rennen. Denk erover om schaduwrijke plekken te creëren voor je huisdier om af te koelen wanneer warme dagen te veel worden. Een waterfontein is een geweldige manier om de tuin intrigerend te maken, maar het dient ook als drinkplaats voor honden, katten en vogels. Je zou ook specifieke gebieden kunnen aanwijzen om te graven of te spelen, zodat je hond het uit zijn systeem kan halen, zonder je tuin te verpesten!

Katten houden van klimmen, dus bedenk hoe je variatie en verschillende niveaus in je tuin kunt creëren waar je kat op rond kan springen. Door een omgeving te creëren die ze kunnen verkennen, blijven ze actief, gezond en gelukkig. Sommige katten voelen zich ook beschermd en weg van gevaar als ze hoog zijn, vooral als er veel andere katten in de buurt zijn.

De planten

Planten kunnen zeer intrigerend zijn voor dieren - of ze kunnen ook gewoon in de weg zitten! Wanneer je kat jaagt of je hond speelt, hebben planten de neiging om plat te gaan liggen. Zorg er dus voor dat alle planten die je plant robuust en stevig zijn. Winterharde struiken zijn hier perfect voor. Als alternatief zijn verhoogde bedden ook een geweldige optie om platliggen van planten te voorkomen, voorl bij honden. Katten houden van planten zoals kattenkruid, kattentijm, zilveren wijnstokken en kattengras - het is zelfs goed voor hen! Deze planten helpen bij het verlagen van stressniveaus en stimuleren het humeur. Katten houden ook van kruiden, zoals rozemarijn en peterselie. Zorg er natuurlijk voor dat je giftige planten vermijdt.

Het gazon

Als het op het gazon aankomt, kan een hond het absoluut verpesten met graven, rennen, spelen en plassen/ poepen. Er zijn echter een paar dingen die je kan doen om schade te minimaliseren. Je kan bijvoorbeeld afgebakende paden maken met een laaggroeiende heg, zodat ze zich aan het pad moeten houden! Natuurlijk, als je onderhoud moe bent en je hond je gras altijd ruïneert, is er kunstgras. Het ziet er het hele jaar door goed uit en is huisdiervriendelijk - als je hond zijn behoefte wil doen, kan het gemakkkelijk weggespoeld worden.