Een onderhoudsvriendelijke tuin.

Dat is puur genieten!

Weekend, zalig! Tijd om te bekomen van een drukke week. Maar wat met je gazon? Gras maaien is zonder twijfel de meest tijdrovende tuinklus. In het seizoen is de ijverige tuinier er wekelijks mee bezig. Veel hoeken, kanten en bomen maken het werk er niet gemakkelijker op…

EEN DOORDACHT TUINONTWERP IS CRUCIAAL
De basis van een tuin met weinig onderhoud is een doordacht tuinontwerp waarbij onkruid minder kans maakt. Uiteraard is de aanleg hier erg belangrijk.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, vraagt een groot gazon best wat werk en aandacht. Maaien, bemesten, verticuteren, ontmossen en onkruid bestrijden: het telt echt wel op. Je kiest best voor kunstgras. Door het uitzicht, het natuurlijk aanvoelen, de slijtvastheid en het minimale onderhoudswerk wint dit product de laatste jaren aan populariteit en is het voor velen een perfect alternatief.

Ook de vegetatie speelt een rol. Hoe meer variatie je brengt, hoe meer werk je ermee hebt. Planten van dezelfde soort kan je nu eenmaal allemaal tegelijk aanpakken. Snelgroeiende bomen, hagen en heesters vragen doorgaans meer onderhoud dan traag groeiende zoals bijvoorbeeld Taxus. Sommige zijn gevoeliger voor ziektes of aantasting door insecten dan andere. Bomen die hun bladeren verliezen, zorgen in het najaar voor heel wat afval. Bekijk bij het ontwerp van je tuin dus ook waar je met al het tuinafval naartoe kunt.

Wie liever geen onkruid wiedt, kan zijn tuin volledig laten begroeien. Vermijd daarbij lege zandplekken door het planten van lage vegetatie, bijvoorbeeld onkruid werende bodembedekkers. Je kan ook opteren voor sierschors die het onkruid het nodige licht ontneemt, waardoor het niet kan groeien.

Verharding vraagt minder onderhoud dan vegetatie, maar onderhoudsvrij is het zeker niet. De soort speel een rol; hoe minder voegen, hoe minder kans op onkruid. Kasseien en klinkers scoren dus minder goed. Bij de aanleg voorzie je bovendien best een onkruidwerend doek in de opbouw.

Uiteraard vraagt een tuin altijd wel énige inspanning, maar je kan inderdaad ook zonder bloed, zweet en tranen van je tuin genieten.