De ultieme gids bij de aankoop van kunstgras.

Kunstgras wint aan populariteit. Meer en meer kiezen we voor het onderhoudsgemak van kunstgras t.o.v. natuurgras.
Met deze uitgebreide tips & tricks kan je zeker aan de slag en ben je voldoende geinformeerd om de beste keuze te maken bij de aankoop van kunstgras.
 

Waarom voor kunstgras kiezen?

De reden dat je kunstgras wilt, bepaalt eigenlijk al voor een groot stuk de keuze qua type kunstgras.
We sommen er even enkele op:

Het hele jaar door mooi, geen modder!

Moeitebesparend, want kunstgras is onderhoudsvriendelijk.

Biedt het hoofd aan stress door spelende kinderen of huisdieren.

Het budget

Het eerste dat je best doet is een budget vooropstellen. Dit zal een beslissende factor zijn voor het type kunstgras dat je bekijkt - je wil niet verliefd worden op een soort gras dat je niet kunt betalen.

Kunstgras wordt per vierkante meter verkocht, dus als je weet hoeveel je per vierkante meter kunt veroorloven, kan je gras buiten het prijsbereik alvast filteren.
Meet de ruimte die je wil bedekken met kunstgras. In onze gids wordt uitgelegd hoe je dit correct kunt doen.

Bepaal of je het zelf wil installeren of laat installeren door een installateur. Bekijk onze video om je te helpen beslissen. Indien je het laat plaatsen zal je een plaatsingskost moeten betalen.

Er zijn een paar factoren die de installatiekost verhogen alsook het voorbereidende werk. Kunstgras wordt best geplaatst op een waterdoorlatend oppervlak, zodat het water via de bodem kan wegvloeien. Als de ondergrond echter hard is, zoals klei bijvoorbeeld, heb je meer opvulling nodig. Vraag alvast enkele offertes op en vergelijk zodat je een installateur vindt die het binnen jullie budget kan realiseren.

De kwaliteit van kunstgras

Nu komt het leukste stuk, het kiezen van het juiste type kunstgras! Er zijn enkele factoren die kunnen helpen bij de keuze:

De hoogte

Kunstgras wordt geleverd in verschillende hoogtes, afhankelijk van het beoogde gebruik. Langere grassen, rond de 30mm, geven een weelderige, luxueuze uitstraling, terwijl korter gras van rond de 20 à 25mm meer geschikt is voor kinderen of huisdieren.

Het gewicht

Gras van goede kwaliteit moet zwaar zijn, met een gewicht van 2 à 3 kg/m². Het gewicht is vooral belangrijk als je het zelf installeert, want je moet zorgen dat je het kan optillen en verplaatsen.

De kleur

Er zijn twee element die de look&feel van kunstgras bepalen: de grassprietjes en de extra vezels onderaan ter ondersteuning, daardoor krijg je een breed gamma aan kleurencombinaties om uit te kiezen.
Je zou voor een natuurlijke uitstraling kunnen kiezen, maar of dat nu licht of donkergroen is, is aan jou. We raden aan om op verschillende tijdstippen van de dag in de tuin te gaan met de stalen en zo te zien hoe het er uitziet in het zonlicht. Zorg ervoor dat de stapel naar het huis of het belangrijkste kijkpunt is gericht. Dit is hoe jouw gazon zal geplaatst worden en maakt zeker een verschil.

Stalen

Bij het vergelijken van stalen is het belangrijk om naar de kwaliteit van het garen en de backing te kijken. Evenals de juiste kleur, moet het garen UV-gestabiliseerd zijn zodat de kleur niet zal vervagen door het zonlicht. Het moet ook als een natuurlijk gazon aanvoelen. De rug moet bovendien waterdoorlatend zijn, zodat er water doorheen kan lopen en gaten bevat voor het geval het regent en er veel water is.

Extra zaken om te overwegen:

Waar wordt het gras gemaakt? 

De kwaliteit van kunstgras kan variëren, afhankelijk van waar het gemaakt is. Chinese fabrikanten gebruiken bijvoorbeeld C4-materialen (in tegenstelling tot C6), wat gerecycleerd polyethyleen kan zijn - dat is gevoelig voor temperatuurverschillen en mogelijk dus onstabiel voor UV-licht. Dit betekent dat het product goedkoop is, maar dat de kwaliteit bijgevolg navenant is.

Namgrass wordt vervaardigd in België met hoogwaardige C6-materialen. Dit betekent dat het kunstgras sterker is, minder gevoelig voor temperatuurverschillen, UV-stabiel en bovendien zachter qua aanvoel.

Wat is de garantie?

Bij het bekijken van de stalen of het vergelijken van fabrikanten, is het belangrijk om de garanties in detail te bekijken. Wat is de garantie en wat wordt gedekt? De Namgrass producten genieten 10 jaar garantie. Als onderdeel van de S&L Group die instaat voor de productie hebben we een zeer nauwe werkrelatie zodat we gemakkelijk een garantie van 10 jaar kunnen bieden. Deze garantie heeft betrekking op de UV-stabilisatie en kleurvervaging - kortom de algemene kwaliteit van het product. 

Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met één van onze mensen. Zij zullen eventuele vragen kunnen beantwoorden die je specifiek voor jouw project zou hebben.