3 manieren om een prachtige tuin met een minimum aan onderhoud te creëren.

Een onderhoudsvriendelijke tuin kan een mooie ruimte zijn met tegels, verlichting, comfortabele stoelen en weinig planten. Het is een echte buitenkamer. Planten kunnen goddelijk, geurig en glorierijk zijn, maar wat het onderhoud betreft; hoe meer je er hebt, hoe hoger de werklast.

Dus hoe creëer je een fantastische openluchtruimte met een minimum aan onderhoud?
1. Begin door de grootte van de beplante gebieden in jouw tuin te verminderen. Beperk de beplanting en verplaats de boordstenen, vervang ze indien mogelijk door bijvoorbeeld tegels, boomschors, kiezelsteentjes,... Een pad rond de tuin werkt goed, je kan natuurlijk ook altijd het gras iets groter maken. Het is meestal niet mogelijk om alle planten te verwijderen, maar hoe minder je er hebt, des te minder werk heb je achteraf!

2. Beperk het aantal verschillende planten. Probeer je te houden aan 5 à 10 variëteiten. Denk aan rudbeckia's (zonnehoed genoemd in de volksmond), vetkruid, bamboe of lange grasplanten. Je zult op een eenvoudige manier ontdekken welke zorg en aandacht deze planten nodig hebben. Het grote voordeel van deze beplanting is dat je er bovendien heel snel en eenvoudig het onkruid kan uithalen.

3. Als u een grotere verandering wil doorvoeren, overweeg dan even om het gras te vervangen door kunstgras. Natuurlijk gras vraagt veel tijd en energie, ten minste indien je het in topconditie wenst! Bovendien vraagt het maaien ook veel energie, meer bepaald benzine/ elektriciteit. Denk daarbij ook aan het gebruik van pesticiden, water en meststof. Kortom kunstgras lijkt meer en meer op de groenere optie van de toekomst!