Geotextiel
Uitrollen
Snijden
Lijmen
Dicht ritsen
Naad toe stappen

Kunstgras leggen / plaatsen

Zelf kunstgras leggen was nog nooit eenvoudiger. Deze handleiding, opgesteld door Namgrass kunstgras, toont u hoe onze installateurs te werk gaan om uw kunstgras gazon aan te leggen.

Voorbereidingen

Om kunstgras te kunnen plaatsen is er een vlakke, stabiele en waterdoorlatende ondergrond nodig.zelf kunstgras leggen

Tuin

De beste oplossing als ondergrond voor kunstgras is stabilisé, maar het hoeft niet altijd.
Het grote voordeel aan een stabilisé ondergrond is het feit dat onkruid en mollen hier weinig tot geen kans meer krijgen.

Indien u in uw tuin geen last hebt van een zachte bodem, verzakkingen, mollen,… kan het kunstgras op de aarde geplaatst worden. Verwijder hiervoor eerst de toplaag, nivelleer en egaliseer tot 1,5 à 2 cm onder het gewenste niveau met zavelzand en tril het oppervlak effen aan. Op deze manier is het terrein goed bruikbaar voor de plaatsing van kunstgras in de tuin.

Voorzie azobé paaltjes in elke hoek en om de 2 meter langs de zijden. Deze dienen gelijk te zitten met het oppervlak om de geotextiel en het kunstgras op te bevestigen.

Wenst u de bestaande bestrating te behouden dan moet u er wel voor zorgen dat er geen putten, scheuren en andere oneffenheden meer zijn.

Balkon/dakterras

Om kunstgras te voorzien op een balkon of dakterras is het belangrijk dat er steeds een goede waterafvloeiing is. Hierbij gaan we ook een witte geotextiel met drainagenoppen voorzien die fungeert als drainagemat en als buffer om te hoge temperaturen van de zon te gaan vermijden.

kunstgras aanleggen

Plaatsing

Geotextiel

Een geotextiel wordt steeds voorzien onder kunstgras, deze werkt drukverdelend, onkruidwerend en geluidsdempend als er op een stabilisé gewerkt wordt. Rol de geotextiel uit, snijd uit op maat en bevestig met nagels op de azobé paaltjes. Kleine tip: besproei de geotextiel met water, zo zet hij zich vast aan de ondergrond en zal deze niet verschuiven eens je het gras er over trekt/rolt.

Nadat het geotextiel versneden en geplaatst is, kan men beginnen met het uitrollen van de kunstgrasrollen. Kies één vezelrichting en respecteer die voor de rest van het project.
De vezelrichting wordt het best gelegd in de richting van waaruit men het meest naar de tuin kijkt. Het mooiste effect krijgt men als men in de kunstgrasvezels kijkt (vezels wijzen naar u toe), vermijd om op de rugzijde van de vezels te moeten kijken.

Snijden

Het op maat snijden en de randafwerking van het kunstgrastapijt gebeurt het best met een stevig, scherp mes (bv Stanley mes).

Snijd eerst en vooral de rand van de moederdoek af. Je kunt je baseren op de voorlaatste tuftlijn.
Bovendien snijd je best schuin, langs de achterkant, tussen de lussen van de grasvezels. Zo beschadig je geen vezels.

Voorzie bij het op maat snijden telkens een marge van 5cm, deze marge kan je dan verwijderen op het einde van de kunstgrasinstallatie.

Leg de naden tegen elkaar op 1 mm: indien te ver ziet u de ondergrond, indien te dicht zal gras niet meer op de grond liggen… doe dit nu met alle naden.

Lijmen

Onder de naden wordt een lijmband gelegd.
Van zodra al het snijwerk achter de rug is en het kunstgras op de gewenste plaats ligt, kan de tweecomponentenlijm worden gemengd met behulp van een staafmixer. De lijm wordt best in kleinere porties overgegoten om de verdeling op de lijmband te vergemakkelijken.

De verdeling van de lijm gebeurt met een lijmkam, ook het gebruik van plastic handschoenen wordt aangeraden.

Een teveel aan lijm zal zich via de naden en perforaties tussen de vezels afzetten, het is dus noodzakelijk dat eventuele lijmresten onmiddellijk worden verwijderd.

Opgelet het is zo dat deze lijm snel verhardt en onmogelijk te gebruiken is bij regenweer!

De naden worden vervolgens dicht gelegd en dan stevig aangedrukt. Bij het dichtleggen is het handig om met twee te werken en het kunstgras zoals een ritssluiting dicht te maken.

Na het dichtleggen van de naden moet minimaal 3 keer over de volledige lengte van de naad worden gewandeld.
Doe dit in kleine stapjes om zo de volledige naad aan te stampen.

 

Als u deze handleiding stap voor stap volgt, zou u in staat moeten zijn om zelf kunstgras te leggen in uw tuin of terras.

 

NAMGRASS kunstgras. Een fantastische bodembedekking voor huis, tuin, terras en publieke ruimten.