Kunstgras aanleggen

Vind hier alles wat je moet weten over het aanleggen van kunstgras. Klik op de links om naar de desbetreffende tekst te gaan.

Onderbouw

Kunstgras aanleggen

Onderhoud en gebruik

Kunstgras onderbouw

Zelf kunstgras leggen was nog nooit eenvoudiger. Deze handleiding, opgesteld door Namgrass kunstgras, toont je hoe onze installateurs te werk gaan om jouw kunstgras gazon aan te leggen.

Om kunstgras te kunnen plaatsen is er een vlakke, stabiele en waterdoorlatende ondergrond nodig.

Kunstgras tuinen

De beste oplossing als ondergrond voor kunstgras is stabilisé, maar het hoeft niet altijd.
Het grote voordeel aan een stabilisé ondergrond is het feit dat onkruid en mollen hier weinig tot geen kans meer krijgen.

Indien je in jouw tuin geen last hebt van een zachte bodem, verzakkingen, mollen,… kan het kunstgras op de aarde geplaatst worden. Verwijder hiervoor eerst de toplaag, nivelleer en egaliseer tot 1,5 à 2 cm onder het gewenste niveau met breekzand en tril het oppervlak effen aan. Op deze manier is het terrein goed bruikbaar voor de plaatsing van kunstgras in de tuin.

Achteraf kan het kunstgras in de zachte ondergrond gefixeerd worden met bijvoorbeeld bevestigingshaken of - schroeven, dit in elke hoek en om de meter langs de zijden.

Wens je de bestaande bestrating te behouden dan moet u er wel voor zorgen dat er geen putten, scheuren en andere oneffenheden meer zijn.

Kunstgras terras

Om kunstgras te voorzien op een balkon of dakterras is het belangrijk dat er steeds een goede waterafvloeiing is. Hierbij gaan we ook een witte geotextiel met drainagenoppen voorzien die fungeert als drainagemat en als buffer om te hoge temperaturen van de zon te gaan vermijden.

Kunstgras leggen

Kunstgras geotextiel

Een geotextiel wordt in bepaalde omstandigheden* voorzien onder het kunstgras, deze werkt drukverdelend, onkruidwerend en geluidsdempend als er op een stabilisé gewerkt wordt. Rol de geotextiel uit, snijd op maat en bevestig met nagels op de azobé paaltjes. Kleine tip: besproei de geotextiel met water, zo zet hij zich vast aan de ondergrond en zal deze niet verschuiven eens je het gras er over trekt/rolt.
*Bij huisdieren bijvoorbeeld zal er geen geotextiel geplaatst worden, omdat het onderdoek de geur van urine ophoudt. 

Nadat het geotextiel versneden en geplaatst is, kan men beginnen met het uitrollen van de kunstgrasrollen. Kies één vezelrichting en respecteer die voor de rest van het project.
De vezelrichting wordt het best gelegd in de richting van waaruit men het meest naar de tuin kijkt. Het mooiste effect krijgt men als men in de kunstgrasvezels kijkt (vezels wijzen naar u toe), vermijd om op de rugzijde van de vezels te moeten kijken.

Kunstgras snijden

Het op maat snijden en de randafwerking van het kunstgrastapijt gebeurt het best met een stevig, scherp mes (bv Stanley mes).

Snijd eerst en vooral de rand van de moederdoek af. Je kunt je baseren op de voorlaatste tuftlijn.
Bovendien snijd je best schuin, langs de achterkant, tussen de lussen van de grasvezels. Zo beschadig je geen vezels.

Voorzie bij het op maat snijden telkens een marge van 5cm, deze marge kan je dan verwijderen op het einde van de kunstgrasinstallatie.

Leg de naden tegen elkaar op 1 mm: indien te ver zie je de ondergrond, indien te dicht zal gras niet meer op de grond liggen… doe dit nu met alle naden.

Kunstgras lijmen

Onder de naden wordt een lijmband gelegd.
Van zodra al het snijwerk achter de rug is en het kunstgras op de gewenste plaats ligt, kan de tweecomponentenlijm worden gemengd met behulp van een staafmixer. De lijm wordt best in kleinere porties overgegoten om de verdeling op de lijmband te vergemakkelijken.

De verdeling van de lijm gebeurt met een lijmkam, ook het gebruik van plastic handschoenen wordt aangeraden.

Een teveel aan lijm zal zich via de naden en perforaties tussen de vezels afzetten, het is dus noodzakelijk dat eventuele lijmresten onmiddellijk worden verwijderd.

Opgelet het is zo dat deze lijm snel verhardt en onmogelijk te gebruiken is bij regenweer!

De naden worden vervolgens dicht gelegd en dan stevig aangedrukt. Bij het dichtleggen is het handig om met twee te werken en het kunstgras zoals een ritssluiting dicht te maken.

Na het dichtleggen van de naden moet minimaal 3 keer over de volledige lengte van de naad worden gewandeld.
Doe dit in kleine stapjes om zo de volledige naad aan te stampen.

Laat de lijm zeker 2 tot 3 uur drogen bij temperaturen > 10°C.

Als je deze handleiding stap voor stap volgt, zou je in staat moeten zijn om zelf kunstgras te leggen in jouw tuin of terras.

Kunstgras onderhoud

Jouw tuin, dakterras, golfgreen,… ziet er perfect uit net na de installatie en je wilt het ook zo houden. In deze handleiding vind je de belangrijkste richtlijnen voor het gebruik en het minimalistisch onderhoud van kunstgras.

Kunstgras onderhouden

Het is belangrijk dat het kunstgras proper blijft:

  • Enkele losliggende bladeren zullen een zeer natuurlijk effect geven aan jouw gazon. Vermijd weliswaar hopen bladeren die beginnen te composteren in het kunstgras. Handig gereedschap om deze te verwijderen zijn een bladblazer/-zuiger, een harde bezem, kunststoffen rakel, stofzuiger,…

  • Verwijder ongelukjes van huisdieren en spoel voor eigen hygiëne na.

  • Recente vlekken zijn het gemakkelijkst te verwijderen, dus snel reageren is de boodschap. Vlekken van bier, koffie, bloed en roomijs verwijder je met water.

  • Op hardnekkige vlekken gebruik je een oplossing van 3% ammoniak in water.

  • Borstel het niet ingestrooid kunstgras sporadisch op met een harde bezem (zeker als het om hoogpolige vezels gaat). Het beste effect wordt bekomen bij droog weer. Het instrooimateriaal kan eventueel aangevuld worden (gebeurt best tweejaarlijks).

  • Indien er op het terrein onkruid groeit, en dan vooral langs de randen van de kunstgrasmat, wordt dit best met de hand verwijderd. Zorg ervoor dat je ook de wortels mee uittrekt. Bij zonnig en droog weer, kan het onkruid ook verwijderd worden met een biologisch afbreekbaar herbicide (onkruidverdelger).

  • Indien er loskomende naden zijn, moeten deze zo snel mogelijk hersteld worden. Neem onmiddellijk contact op met uw kunstgrasleverancier.

  • Als er om welke reden ook water op het terrein blijft staan, dien je deskundig advies in te winnen bij jouw kunstgrasleverancier.

  • Indien het kunstgras voor sportieve doeleinden wordt aangewend, wordt jaarlijks machinale reiniging aangeraden, het zand wordt dan gefilterd en opnieuw ingestrooid.

Kunstgras gebruik

  • Sigaretten, vuur of hete voorwerpen kunnen smelt- en schroeiplekken veroorzaken.

  • Betreedt het kunstgras uitsluitend met propere schoenen, vrij van modder of ander vuil.

  • Sportschoenen met stalen noppen (spikes) worden afgeraden.

  • Kauwgom en glas zijn best te vermijden: kauwgom wordt het best verwijderd met ijs, maar kan ook verwijderd worden met water of ijsspray. Wanneer je ijsspray gebruikt, moet je erop letten dat het freongehalte niet te hoog is, zodat de kunstgrasvezels niet beschadigd raken.

  • Sneeuw en ijs beschadigen het kunstgras niet, maar bij vorst en ijzel verhardt de kunstgrasmat: wacht dus af (tot het begint te dooien) voor het ruimen van sneeuw en andere zaken.

Het is mogelijk om een deel van deze onderhoudswerkzaamheden door ons te laten verzorgen. Wij kunnen zand aan laten vullen en desgewenst jouw gazon met een professionele borstelmachine laten opborstelen.