In deze bibliotheek kun je alles vinden over kunstgras. Klik op de links om naar de desbetreffende tekst te gaan.
• Evolutie
• FAQ
Kunstgras evolutie
De productietechnologie van kunstgras is enorm geëvolueerd, dit zorgt ervoor dat kunstgras in uiteenlopende situaties kan worden gebruikt.
Kunstgras inzanden
Om er voor te zorgen dat het uitzicht van kunstgras zo realistisch mogelijk blijft, is het van belang dat de kunstgrasvezels mooi overeind blijven staan.
De eerste generaties van kunstgras waren de typische groene matten die geen uitstraling gaven van natuurlijk gras.
Om deze uitstraling te bekomen, produceert men kunstgras met langere vezels. Het nadeel hiervan is dat deze niet zomaar blijven rechtstaan. Om steun te geven aan de vezel wordt het gras ingezand.
Door de inzanding kan het grastapijt veel intensiever gebruikt worden. Voor sporttoepassingen wordt het gras zo goed als altijd ingezand. Zand biedt extra gewicht aan de mat zodat deze niet kan verschuiven, ondersteunt de vezels en zorgt voor een goede weerbots voor balsporten. Eventueel kan hiervoor ook nog rubbergranulaat gebruikt worden als invulling.
Niet ingevulde kunstgrasproducten
In 2008 zocht men een oplossing om toch hoogpolig kunstgras te kunnen aanbieden, maar zonder het gebruik van instrooizand.
De oplossing was om een gekroesde vezel te verwerken in de kunstgrasmat. Door deze vezel toe te voegen aan de hoogpolige vezel krijgt men een vol en aantrekkelijk kunstgras. Hierbij ondersteunt de gekroesde vezel de rechte vezel.
Door het weglaten van de zandinvulling verruimen hierbij de toepassingen waar kunstgras kan gebruikt worden:
-
in een tuin
-
op een balkon of dakterras
-
bij kleinere oppervlakten
-
bij binnenhuistoepassingen
-
in een showroom
-
op een beurs
-
bij tijdelijke toepassingen (als het kunstgras verplaatst moet worden)
Kunstgrasvezels
Er zijn drie soorten polymeren die gebruikt worden om kunstgrasvezels te produceren: polypropyleen, polyethyleen en polyamide.
Bij het ontstaan van kunstgras werd enkel polypropyleen gebruikt. Vandaag de dag wordt deze kunststof nog gebruikt maar het is van iets mindere kwaliteit en terug te vinden bij goedkopere types kunstgras.
Polyethyleen en polyamide worden courant gebruikt voor vezels die voorkomen in kunstgras voor residentiële toepassingen. Polyamide is een soort nylon die, door blootstelling aan weer en wind, vocht absorbeert. Hierdoor wordt deze volumineuzer en duwt zo als gekroesde vezel de hoofdvezel recht.
Kunstgras: de geschiedenis
Kunstgras is ontstaan in de jaren 60 als alternatief voor natuurgras op sportvelden. Sinds het prille begin is het kunstgras constant blijven evolueren, zo ontstond er in de jaren 80 een huidvriendelijk product.
De eerste kunstgrastoepassingen dateren uit de periode 1964-1968 en werden vermarkt onder de merknaam Astroturf. In het gekende Astrodome Baseball Stadion in Texas (USA) werd natuurgras vervangen door een synthetische kunstgrasmat, het zogenaamde Astroturf.
In deze beginfase werd kunstgras hoofdzakelijk gebruikt op hockey- en tennisvelden en later op voetbalvelden. Bij voetbalvelden gaat het om hoogpolig kunstgras. Om deze lange vezels mooi rechtop te houden en om te voldoen aan bepaalde sporttechnische eisen, wordt kunstgras opgevuld met zand en/of rubbergranulaat.
In de jaren 90 kwamen ze in Amerika op het idee om ook kunstgras te gebruiken voor landschapstoepassingen. In het jaar 2000 werd kunstgras als landschapstoepassing geïntroduceerd in Europa. Dit kunstgras is voorzien van mooie, zachte, hoogpolige vezels.
Sinds 2008 bestaan er ook ongevulde systemen. Dit zijn dus hoogpolige vezels, maar als extra worden er gekroesde vezels toegevoegd ter ondersteuning zodat het gras mooi rechtop staat. En invulling dus niet meer nodig is. Pionier in de ontwikkeling van dergelijke systemen is het bedrijf Namgrass kunstgras.
Het is kortom een gangbare misvatting om de nieuwste generatie kunstgras te verwarren met het felgroene turftapijt dat wel eens in tuincentra of bouwmarkten wordt aangetroffen…
Kunstgras: de productie
Namgrass heeft het totale kwaliteits-, productie- en distributieproces in eigen handen. En garandeert zo een 100% Belgisch product.
De productietechnologie van kunstgras is enorm geëvolueerd, dit zorgt ervoor dat kunstgras in uiteenlopende situaties kan worden gebruikt.
Kunststofkorrels als grondstof
De basis van kunstgras bestaat uit kunststofkorrels, gemaakt van polypropyleen, polyethyleen of polyamide.
•Elk type heeft zijn eigen kenmerken en kwaliteiten.
•Polyethyleen is de meest voorkomende polymeer die je terugvindt in kunstgras voor residentiële toepassingen.
Aan deze kunststofkorrels worden uv-stabilisatoren toegevoegd om te weerstaan aan hevig zonlicht.
Dit mengsel, de kunststofkorrels en de uv-stabilisatoren, worden verhit en onder druk door een spuitkop geperst. Na het spuiten van de kunstgrasvezels volgt een procedé om de grassprieten te versterken. Ze worden bestand gemaakt tegen forse trekkracht en temperatuurschommelingen tussen -50 Cº en +50 Cº.
Spuiten van de vezels
Afhankelijk van de vorm van de spuitkop zijn er twee soorten kunstgrasvezels, namelijk gefibrilleerde garen en monofilamenten.
De gefibrilleerde garen kenmerken zich door een honingraatstructuur. Het is een goedkopere variant en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor sport- en speeltoepassingen.
Monofilament garen evenaren een natuurlijke uitstraling en worden vaak gebundeld tot één graspool.
Het wikkelen van de vezels
De kunstgrasgarens/kunstgrasvezels worden vervolgens op grote klossen, bobijnen, gewikkeld.
Kunstgras: tuften
De bobijnen worden op een machine gezet die over een breedte van 4 meter de garen in lussen tuft op een moederdoek. Deze worden dan afgesneden op een bepaalde lengte zodat we al het uitzicht krijgen van een grasmat. Om eventuele productiefouten te vermijden wordt dit onmiddellijk met de hand gecontroleerd en gecorrigeerd.
Het verankeren van de vezels
Opdat de grasvezels stevig vast zouden zitten, worden deze verankerd op de tapijtrug door middel van een dikke vloeibare latex laag. In een oven van 80 meter lang hardt het latex uit en wordt de rechtheid of gekroestheid van de kunstgrasvezel bepaald. Dit beïnvloedt het uitzicht en het gevoel van de grasmat. Door deze bewerking is het kunstgrastapijt ook bestand tegen verschillende weersomstandigheden.
Het verharden en perforeren van de matten
Eens het kunstgras uit de oven komt en het latex uitgehard is, wordt de mat geperforeerd zodat deze voldoende waterdoorlatend is.
Het versnijden van de matten
Het gras komt als 1 lang tapijt uit de machine, deze wordt met een breedte van 4 meter op 25,5 meter per rol versneden en kan ook nog gehalveerd worden op 2 meter breedte.
Kunstgras: voordelen
-
Minimaal onderhoud en bijgevolg kosten- en tijdsbesparend.
-
Nooit meer maaien, bemesten, bewateren,… geen onkruid wieden.
-
Plaatsbesparend: geen machines en materiaal opslaan.
-
Waterbesparend: niet meer besproeien.
-
Veel minder last van ongedierte.
-
Altijd frisgroen, zelfs op schaduwrijke plaatsen, na hevige temperatuursschommelingen,…
-
Niet afhankelijk van het klimaat/de seizoenen.
-
Gras op plaatsen waar natuurlijk gras moeilijk tot niet groeit.
-
Altijd proper, ideaal voor spelende kinderen en dieren die vuiligheid in huis, in het zwembad brengen.
-
Duurzaam: lange levensduur, minimale slijtage.
-
Geen last meer van allergieën zoals hooikoorts.
-
Gemakkelijk te verwijderen voor hergebruik (in geval van tijdelijke oplossing).
-
Altijd goed verzorgd, mooi groen gazon, vrij van droogte- en modderplekken.
-
Milieuvriendelijk: geen grondwatervervuiling door meststoffen en pesticiden, geen waterverspilling.
-
Recycleerbaar: tal van NAMGRASS kunstgrasproducten zijn recycleerbaar.
-
Op termijn goedkoper dan natuurgras.
-
Meerwaarde voor jouw eigendom.
Kunstgras: faq
Kan kunstgras door iedereen geplaatst worden?
Als je een handige doe-het-zelver bent, dan kan je het zelf aanleggen. Je kunt ook steeds onze installatiegids raadplegen.
Het kost echter tijd en enige ervaring is gewenst.
Indien er achteraf schade optreedt, is dit volledig op eigen risico.
Wij adviseren bijgevolg het kunstgras te laten plaatsen door een vakman.
Kan kunstgras in elke vorm gelegd worden?
De mogelijkheden zijn onbeperkt: cirkels, geometrische of onregelmatige vormen kunnen uit de grasmat gesneden worden.
Wordt kunstgras ook rond bomen aangelegd?
Er kunnen uitsparingen voorzien worden in de kunstgrasmat, men volgt dan de vorm van de bestaande stammen. Het regenwater sijpelt door het Namgrass (perforaties voorzien).
Op welke bodem kan kunstgras worden gelegd?
In principe kan Namgrass op elke ondergrond geplaatst worden. Zowel op aarde, zand of stabilisé. De voornaamste aspecten waar je rekening mee moet houden zijn dat de ondergrond egaal en waterdoorlatend is. Indien je kunstgras op een niet waterdoorlatende ondergrond wenst te plaatsen zorg er dan voor dat er een goede waterafvloeiing is door een lichte helling en eventueel gebruik te maken van een drainagemat.
Kan kunstgras op een helling worden geplaatst?
Kunstgras kan op hellingen worden geplaatst, zolang het om een gelijkmatige glooiing gaat. Door temperatuurschommelingen zal het kunstgras zich vanzelf vormen naar de ondergrond. Het is raadzaam om op steilere hellingen de bovenkant te verankeren met pluggen of nagels. Dit kan onzichtbaar worden aangebracht.
Wat is de functie van een drukverdelend doek of geotextiel?
Zoals de naam al aangeeft heeft het een drukverdelende en beschermende functie voor de fundering. Het doek sluit de volledige oppervlakte af zodat onkruid bij een aarde- of zandondergrond geen kans krijgt om door de drainagegaten te groeien. Wordt het Namgrass op een stabilisé bed geplaatst, dan voorkomt de geotextiel het knarsend zand geluid wanneer men over het gras wandelt. (zie meer info bij installatie kunstgras)
Mag kunstgras ook zonder zandvulling geïnstalleerd worden?
Zandvullingen worden vooral voorzien bij sporttoepassingen. Voor residentiële toepassingen wordt dit nog zelden gedaan. Namgrass heeft zich zo ontwikkeld dat de functie van zandinvulling overbodig is. Oorspronkelijk zorgde zand voor een meer natuurlijke uitstraling, bovendien hield het de vezel overeind. Vandaag de dag wordt deze functie ingevuld door een ondersteunende kroesvezel. Bij intensief gebruik van kunstgras (vb. bij voetballende kinderen) wordt er nog steeds geopteerd om het gras te gaan inzanden, dit om extra gewicht te geven aan de mat.
Welke garantie is er op kunstgras en zal het verkleuren?
Doordat Namgrass bestemd is voor residentiële toepassingen spreekt het voor zich dat ons kunstgras bestendig is tegen verkleuring van chloorwater, urine van dieren en zonlicht.
De meer kwalitatieve soorten kunstgras zijn uitgerust met hoogwaardige UV-stabilisatoren en bijgevolg UV-bestendig. Deze soorten werden uitgebreid getest in de fabriek.
Ook andere weersomstandigheden zoals sneeuw en hagel hebben geen effect op de uitstraling van het kunstgras.
Namgrass is dankzij onderzoek en ontwikkeling in staat om 10 jaar garantie te geven.
Wat moet ik doen met ontlasting van huisdieren en vogels op het kunstgras?
Kleine uitwerpselen breken op natuurlijke wijze af en verdwijnen doorheen de perforaties van de kunstgrasmat. Bij grote honden worden de uitwerpselen best verwijderd. Ook plasjes zijn onschadelijk: de vezels zullen er niet van verkleuren.
Kunnen mollen het kunstgras beschadigen?
Omdat de rug van de kunstgrasmat uit een zeer stevig geweven doek bestaat, krijgen mollen geen kans er doorheen te komen. Echter als er een mol in het oude natuurgras aanwezig is en de mol wordt niet verwijderd voordat het kunstgras wordt geïnstalleerd, kan hij wel een hoop schade aanrichten. De mol wil ten slotte boven komen en gaat onder het kunstgras graven, dit levert verzakkingen op.
Kan er een opblaaszwembad op het kunstgras geplaatst worden?
Zware gewichten op kunstgras zijn geen enkel probleem. Het gras zal immers niet verkleuren of blijvend platliggen. Na een lange periode waar er een zwembad heeft gestaan zullen de vezels uiteraard platliggen maar deze zijn nadien gemakkelijk terug op te borstelen.
Kan ik op kunstgras sporten?
Kunstvelden voor sport zijn speciaal voor dat doel ontworpen. Zo vraagt voetbal een andere grassoort dan tennis. Sportgras hoeft er ook niet natuurlijk uit te zien, het mag zelfs blauw of oranje zijn. Het kunstgras voor landschapstoepassingen is ontwikkeld als sierwaarde. Natuurlijk kun je gerust een balletje trappen, jouw kinderen kunnen er lekker op ravotten, maar voor gebruik als officieel sportveld is het niet geschikt.
Mag ik het kunstgras betreden onder winterse omstandigheden?
Winterse omstandigheden kunnen geen kwaad voor kunstgras. Ook hier is Namgrass op getest. Het is wel aan te raden om, indien je wenst, te strooien. Het is aangeraden strooizout te gebruiken en geen keukenzout.
Is kunstgras brandveilig?
Hete kolen van de barbecue in de tuin, zullen smeltplekken nalaten, maar het kunstgras niet in vlam zetten. Dit is ook het geval bij sigaretten. Mits het kunstgras op de juiste manier is geïnstalleerd, is het kunstgras zelfdovend. Bij zandgevuld kunstgras heeft ook het zand een dovende werking.
Heb je met kunstgras geen last meer van hooikoorts?
Het is natuurlijk niet zo dat uw hooikoorts overgaat als u kunstgras in jouw tuin of op jouw balkon legt. Maar mensen die last hebben van hooikoorts veroorzaakt door grassen, zullen wel voor het eerst lekker buiten kunnen zitten zonder extra last te hebben van hooikoorts.
Is kunstgras milieuvriendelijk?
De vezels van het kunstgras bevatten geen weekmakers of zware metalen en zijn dus volkomen veilig voor mens en milieu. Wij garanderen dat de vezels voldoen aan de strengste normen. Door het aanleggen van Namgrass kunstgras heb je het ganse seizoen een prachtige tuin. Hierbij hoef je niet meer met pesticiden het onkruid te verdelgen of extra te gaan bemesten.
Hoe kan ik mijn kunstgras onderhouden?
Voor het onderhoud van Namgrass kunstgras, raadpleeg onze onderhoudshandleiding.
Wat zijn de beschikbare afmetingen?
Namgrass kunstgras zit op rollen van 2 of 4 meter breedte. De lengte is naar keuze. (zie onze kunstgras producten)
Is persoonlijk advies mogelijk?
U kunt alvast een informatieaanvraag doen via onze site.
Een vertegenwoordiger kan steeds bij je langskomen om het nodige advies te geven en opmetingen te doen. Ter plaatse wordt een prijs opgemaakt en je krijgt professioneel advies zonder verrassingen.
Indien jouw project reeds concreet is kun je ons contacteren op het nummer 09/336 74 01 of via e-mail kun je een plannetje met afmetingen doorsturen. Vervolgens word je met de juiste persoon in contact gebracht.